Valet i Burma 2010

ValknappDen 7 november 2010 hölls det val i Burma, det första parlamentsvalet på 20 år. Tyvärr blev inte detta val en anledning till glädje eller ett tydligt steg i frigörelsen från diktatur till demokrati, utan användes istället av militärjuntan för att cementera sin makt över landet. Den konstituation som blev gällande i och med valet garanterar militärens fortsatta makt över landet. Det är fortfarande militären som kontrollerar folket, och inte folket som kontrollerar militären, så som sig bör i en demokrati. Konstitutionen garanterade även militären 25 procent av platserna i parlamentets båda kammare oavsett valresultat.

Det var inte bara konstitutionen som begränsade valets demokratiska möjligheter, utan även en rad strikta vallagar hindrade valet från att bli en demokratisk process. Vallagarna förbjöd alla politiska fångar, däribland Aung San Suu Kyi som då fortfarande satt i husarrest, att ställa upp i valet. Inte heller partier med politiska fångar som medlemmar fick ställa upp, utan att utesluta dessa. Detta gjorde att många av partierna i den demokratiska oppositionen, däribland National League for Democracy, som leds av Suu Kyi, bojkottade valet. Eftersom de inte registrerade sig inför valet blev de av staten upplösta som politiska partier.

Vallagarna begränsade även starkt möjligheten till offentliga möten, att driva kampanj och så vidare inför valet. Att registrera kanditater inför valet var dessutom mycket dyrt.

Militären satte även upp sitt egna proxyparti – Union Solidarity and Development Party (USDP) som hade långt större resurser och friheter  än alla andra partier att driva kampanj inför valet. Trots allt detta – militärens garanterade platser, konstitutionen, diskriminerande vallagar och kampanjfördelar – var militären ändå inte säkra på valseger och stort valfusk förekom även på själva valdagen. USDP fick till slut 76 procent av de valbara platserna i parlamentet och militärregimens tidigare premiärminister, Thein Sein, blev insvuren som ny president den 1 april 2011. Övergeneralen och diktatorn Than Shwe tros fortfarande kontrollera mycket av politiken från kulisserna.

Många länder och internationella aktörer, däribland Sverige och EU, fördömde valet som odemokratiskt och ofritt, medan andra, framförallt länderna i närregionen, framhöll att valen var ett steg framåt och att omvärlden skulle stödja Burma i denna förändringsprocess. Valet har även använts av enskilda länder, ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) och lobbyorganisationer som en anledning till att släppa på sanktionerna mot Burma. Detta är inte en uppfattning som Svenska Burmakommittén delar.

Under 2010 drev Svenska Burmakommittén en kampanj för att uppmärksamma problemen med valet i Burma. Du kan läsa mer om den kampanjen och vad vi gjorde här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.