Seminarium: Verklig förändring eller spel för gallerierna?

Svenska Burmakommitten, Reportrar utan gränser och Tidningen Omvärlden arrangerade fredagen den 9 september 2011 ett seminarium med Aung Zaw, chefredaktör på Irrawaddy, en av de största burmesiska exilmedierna. Aung Zaw gav sitt perspektiv på den senaste tidens händelser i Burma, och talade särskilt om utvecklingens konsekvenser för mediasektorn.

aung zaw m publik

Aung Zaw talade för fullt hus.

Aung Zaw medgav att han var skeptisk inför den förändring som regimen i Burma säger sig vilja genomföra och menade att det är verkliga händelser som måste avgöra hur förändringsbenägen regimen är, inte vad den säger sig vilja åstadkomma.

– Omvärlden kan inte vara naiva i sitt förhållande till Burma, varnade Aung Zaw. Vi burmeser har många gånger hört löften om förändring, men sedan har allt gått tillbaka och blivit som vanligt igen.

Han menade att en tydlig indikator på förändring skulle vara släppandet av de cirka 2 000 politiska fångarna i Burma.

– Där, i våra fängelser, sitter våra framtida ledare och ministrar, de skarpaste hjärnorna i Burma. Om inte dessa släpps och tillåts delta fullt ut i politiken går det inte att prata om en demokratisering.

Aung Zaw berättade vidare att som chefredaktör för Irrawaddy och verksam inom journalisitiken i över 20 år, är det hans dröm att återvända till Burma och starta en tidning eller en tidskrift där.

– Men under nuvarande censur är det omöjligt att publicera en politisk tidskrift. Jag tror regimen först kommer sätta upp sitt eget organ, ett komplement till de statliga medier som redan finns. Sedan kanske de försiktigt kommer släppa in andra aktörer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.