Seminarium: Burma och det internationella samfundet

jesper, thaung htun, karin v (640x423)

Jesper Bentsson, journalist och moderator, Thaung Htun, FN-ansvarig på NCGUB och Karin Valtersson, Svenska Burmakommittén.

Den 2 maj 2011 anordnade Svenska Burmakommittén ett seminarium med Dr Thaung Htun, ansvarig för FN-frågor på NCGUB (National Coalition Government of the Union of Burma, eller exilregeringen) och till vardags stationerad i New York. Thaung Htun diskuterade situationen i Burma efter valet förra året och hur omvärldens reaktion sett ut, men också hur det internationella samfundet och särskilt FN har agerat traditionellt gentemot Burma.

Dr Thaung Htun varnade för ett nonchalant förhållningssätt från omvärlden och en övertro på det val som hölls i november förra året:

– Även om det finns nya politiska strukturer i Burma i och med det val som hållits, så är Burma på väg in i konflikter på två fronter; politiskt i städerna mellan opposition och de styrande ledarna, och mellan militären och de etniska grupperna i gränsområdena.

Dr Thaung Htun menade vidare att de närmaste sex månaderna ger visst utrymme för internationella påtryckningar och att omvärlden bör ta denna chans.

– Både EU och USA behöver samordna och mobilisera sitt politiska engagemang och öka de diplomatiska påtryckningarna i regionen, för att påverka Burmas grannländer, sa Dr Thaung Htun.

Att FN haft så svårt att agera när det gäller Burma, samtidigt som man lyckats mobilisera stöd till upproren och kraven på demokrati i Mellanöstern och Nordafrika, tror Thaung Htun mycket har att göra med just Burmas grannländer.

– I det regionala samarbetsorganet ASEAN har MR-frågor konstant satts på undantag. Burma har även Kinas stöd, vilket har påverkat FN:s möjligheter att agera.

I ljuset av detta framhöll Dr Thaung Htun att en FN-ledd kommission för att undersöka om det som sker i burma är krigsbrott och brott mot mänskligheten, som föreslagits av FN:s särskilda rapportör om de mänskliga rättigheterna, bör stödjas. Denna kommission kan komma till stånd på flera sätt än genom initiativ av säkerhetsrådet, vilket gör den till en reell möjlighet.

– En undersökande kommission skulle skapa en möjlighet att ta fram sanningen och kräva ansvar när det gäller brott mot mänskligheten och krigsbrott i Burma. När det gäller hur rättvisa sen skipas är vi öppna för alla förslag; det kan handla om ersättning till offer, att lära sig av historien eller ”truth and reconciliation” som på andra ställen.  En kommission behöver inte vara samma sak som att ställa alla generaler inför rätta i krigsföbrytartribunalen.

Samtalet leddes av Jesper Bengtsson, burmakännare, journalist och författare. Det arrangeras tillsammans med Dag Hammarskjöldfonden och ESP Stockholm, och i samarbete med ABF.

publik

Text: Karin Valtersson
Foto: Mya Lay Tin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.