Seminarium: Human Rights Violations in Burma and a possible UN Commission of Inquiry

Onsdagen den 8 juni anordnade Svenska Burmakommittén, Dag Hammarskjöldfonden och Riksdagens Burmanätverk ett seminarium i Riksdagen som fokuserade på MR-brott i Burma och förslaget om att inrätta en FN-ledd kommission för att undersöka om det som sker i Burma är brott mot mänskligheten och krigsbrott. Huvudtalare var Bo Kyi, grundare av och en av ledarna för Assistance Association for Political Prisoners (Burma), AAPP(B), samt Mark Farmaner från Burma Campaign UK som är en av de organisationer jobbar för inrättandet av en Commission of Inquiry (COI) i Burma.

mark, olle bo kyi

Mark Farmaner, Burma Campaign UK, Olle Thorell, Riksdagens Burmanätverk och Bo Kyi, Assistance Association for Political Prisoners (Burma).

Inom det internationella samfundet har det börjat höras röster om att situationen i Burma håller på att förbättras i och med valet i november i förra året. Men det var inte en analys som Bo Kyi, tidigare politisk fånge i Burma, delade:

– Inte förrän det sker ett stopp av övergreppen i Burma kan vi prata om en förändrad situation.

Mark Farmaner menade att det nu finns ett unikt tillfälle att försöka få igenom förslaget om en COI i FN:s generalförsamling, när den antar sin Burmaresolution  i höst.

– Under 20 år har generalförsamlingen antagit 20 olika resolutioner gällande Burma, där regimen uppmuntras att sluta med alla MR-brott och i många av resolutionerna dessutom att undersöka sina egna brott. Detta har haft noll effekt. Det är nu hög tid att ta nästa logiska steg, det vill säga att inrätta en undersökande kommission underställd FN.

Mark Farmaner lade till:

– Det borde vara ett väldigt enkelt beslut  för världens regeringar att stödja COI. Det är trots allt bara en undersökning det rör sig om, för att fastställa om brott mot mänskligheten och krigsbrott begås i Burma, inte att ställa folk inför rätta. Men ändå är det bara 16 länder som hittills stödjer förslaget, tyvärr inte Sverige.

Att Sverige inte har gått ut och uttalat sitt stöd för en COI blev ett stort samtalsämne under seminariet. Många ställde sig frågande kring anledningarna till detta, och Henning Melber, VD Dag Hammarskjöldfonden, mindes en tid av mer aktiv svensk utrikespolitik, där man bland annat tidigt stödde ANC och kampen mot apartheid i Sydafrika. Jan Nordlander, tidigare svensk ambassadör i Bangkok (med ansvar även för Burma) menade att det är varje anständig nations skyldighet att motverka straffrihet.

Jonathan Henriksson, handläggare för Burma vid Utrikesdepartementet, försökte redovisa anledningarna till att Sverige ännu inte uttalat sitt stöd för COI. Han menade att Sverige är väldigt starka i sitt stöd för mänskliga rättigheter i Burma, men ifrågasatte hur en COI skulle vara praktiskt möjlig i Burma, och huruvida tidpunkten är den rätta.

– Valet som hölls i Burma i november var en extrem besvikelse och vi har inte sett några konkreta förändringar. Ändå finns det nu en möjlighet till öppning, och då måste vår prioritet vara en dialog med den nya regeringen, sa Henriksson.

Dr Carlos Castresana, som agerade som kommentator vid seminariet och som tidigare lett en internationell kommission mot straffrihet i Guatemala, menade att en COI skulle vara praktiskt genomförbar även om de som jobbar med undersökningen inte får komma in i Burma, vilket de troligtvis inte kommer få, med tanke på att det lever miljontals burmeser i exil i grannländerna, framförallt i Thailand. Dessa skulle utgöra nog underlag för att undersöka förekomsten av brott mot mänskligheten och krigsbrott i Burma. Mark Farmaner menade att en COI just kan vara ett sätt att få regimen att ingå i dialog med oppositionen och initiera en förändring.

– Tittar vi historiskt så ser vi att de få gånger regimen har inlett dialog med oppositionen och omvärlden så har det varit när de hamnat under internationella påtryckningar. Om du vill ha dialog, måste du samtidigt utöva påtryckningar.

 Foto: Svenska Burmakommittén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.