Seminar: The limits of Burma’s recent reforms

Matt seminarietDen 1 juni arrangerade Svenska Burmakommittén tillsammans med Fonden för mänskliga rättigheter ett seminarium om situationen i Kachin State i norra Burma. Inbjuden talare var Matt Smith, författare till Human Rights Watch senaste rapport Untold miseries – Wartime abuses and forced displacement in Kachin State. Under sex veckors tid reste Matt i Kachin State och träffatde många människor på flykt undan regeringsstyrkornas attacker.  Många av dessa människor vittnade bland annat om hur de blivit fördrivna från sina byar och skjutna på när de försökt flytt, om våldtäkter, användandet av landminor och tortyr. Matt träffade också flera unga pojkar som fungerat som barnsoldater.

– Det är till allra största del den burmesiska militären som begår de olika MR-brotten, sa Matt. Bybor tvingas bland annat till att jobba som bärare åt armén, och kvinnor som gör dessa sysslor våldtas också ofta av soldaterna. Vi har fått flera sådana vittnesmål.

Båda sidor i konflikten använder sig dock av barnsoldater och placerar ut landminor. Just landminor är ett enormt problem i området – och i Burma i stort.

– Även om det skulle bli fred imorgon finns det extremt mycket att göra. Det sker ingen kartläggning av var landminorna placeras ut, berättade Matt.

Just nu bromsas all form av humanitär hjälp till området, där det uppskattningsvis finns 75 000 nya internflyktingar . Det blev stora rubriker för några månader sedan när den burmesiska regimen tillät internationell humanitär hjälp till områden under kontroll av etniska arméer, något man tidigare inte gjort. Men sedan i april har presidenten Thein Sein ånyo satt stopp  för alla hjälpsändningar till områden som kontrolleras av Kachin Independence Army (KIA).

– Lokala organisationer och personer som inte alls jobbar med bisåtnd – lärare, präster, journalister – har klivit in och försöker leverera den hjälp de kan till de drabbade. Men det pågår just nu en humanitär kris i Kachin State, sa Matt.

Lördagen den 9 juni är det ett år sedan konflikten mellan Burmas armé och KIA bröt ut igen, detta efter 17 år av eldupphör. En stor anledning till att konflikten fått nytt liv – samtidigt som den burmesiska regimen har intensifierat fredsförhandlingarna med andra etniska grupper – tros vara de många naturresursutvinningsprojekt som pågår i Kachin State, och att Burmas regim nu vill ha tillgång till områden som ligger under Kachinernas kontroll. Kachin State har i mycket fungerat som en autonom stat, en stat i staten, berättade Matt.

– Bland annat är det Kachin Independence Army som förser Myitkyina (huvudstaden i Kachin State) med elektricitet. Det är ju egentligen en helt oacceptabel situation för den burmesiska regimen.  Många tror att den burmesiska militären försöker lägga mer områden under sin kontroll innan man seriöst kommer gå in i fredsförhandlingar med KIA, för att få bästa möjliga förhandlingsläge.

30 personer deltog i seminariet.

Seminariet finansierades delvist av Sida/Forum Syd. Sida delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande arrangörernas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.