Seminar: Resources, Power and People

Seminarium m Paul Sein Twa

Paul Sein Twa i Stockholm.

Tisdagen den 20 september 2011 anordnade Svenska Burmakommittén och Dag Hammarskjöldfonden ett seminarium tillsammans med Paul Sein Twa från den burmesiska miljöorganisationen KESAN, aktiv i Karenstaten i östra Burma. Paul Sein Twa är miljö- och MR-aktivist, och berättade om de många storskaliga projekt som är på gång i Burma, med exempelvis flertalet stora dammar under uppbyggnad. Dessa storskaliga projekt sker utan lokal förankring och med otydliga analyser över effekterna på miljön och på människor. Dessutom kan de trigga konflikterna mellan de etniska minoriteter som ofta är i majoritet i de områden där projekten genomförs, och den burmesiska armén.

– Burma är inte redo för den här typen av projekt, sa Paul Sein Twa. Vi behöver först lagar och policys som gör att vi kan hantera denna typ av investeringar och ta tag i de problem som finns. Det är upp till den burmesiska regimen att göra detta.

Paul fick frågan om det skulle göra någon skillnad om europeiska och amerikanska företag investerade mer i Burma, vilket idag till viss del begränsas av sanktioner, istället för exempelvis kinesiska och thailändska.

– Om det är samma typ av projekt skulle det knappast göra någon skillnad. Om ni tittar på situationen i Vietnam eller Laos, så har de samma typ av problem och upplever lika stor dominans av Kina, trots att det inte föreligger några sanktioner från väst.

Seminariet arrangerades i samarbete med ABF Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.