Seminar: Human Rights in Western Burma – the Cases of the Chin and the Rohingya

Den 20 september 2012 anordnandes ett seminarium för att belysa människorättssituationen för chinfolken i delstaten Chin, och för rohingyafolket i delstaten Rakhine.

Gästtalare var Salai Ling från Chin Human Rights Organization (CHRO), Abul Kalam från Swedish Rohingya Organization, och Benedict Rogers från Christian Solidarity Worldwide.

Salai Ling presenterade CHRO:s färska rapport om den religiösa och etniska diskriminering i Chin State som fortsätter även under den nya regeringen i Burma. I de så kallade Na Ta La-skolorna, som drivs av den burmesiska militären, tvingas chinungdomar byta tro och assimilera sig kulturellt. CHRO har även dokumenterat förstörelse av stora kristna kors; att trycka biblar i delstaten har sedan länge varit förbjudet och det finns även restriktioner vad gäller byggandet av kyrkor.

Abul Kalam är själv född och uppvuxen i Rakhine State. Han flydde delstaten som 13-åring och berättade under seminariet om situationen som råder där i dagsläget.

Ben Rogers visade starka bilder från sina möten med chinfolken i gränsen mellan Indien och Burma, och med rohingyafolket vid gränsen till Bangladesh. Han återgav även ett möte med en avhoppare från den burmesiska armén från 2008, som berättade hur han och hans kollegor systematiskt plundrat rohingyabyar och misshandlat rohingya för att få pengar. För en framtida försoning i Rakhinestaten var det nödvändigt att reda ut missförstånd mellan folkgrupperna samt tillförsäkra människor födda i Burma deras medborgerliga rättigheter.

Seminariet var ett samarbete mellan Svenska Burmakommittén, Svenska kyrkan, och ABF Stockholm, och hölls i ABF-huset i Stockholm.

Tyvärr kunde inte Tun Khin från BROUK delta som väntat.

51 personer deltog i seminariet.

western Burma sem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.