Påverkansarbete

Svenska Burmakommittén trycker på för att Sverige och EU ska engagera sig mot människorättsbrott i Burma och föra en politik som främjar demokratisering i landet. Nedan ser du exempel på hur vi försökt påverka makthavare under 2011 och 2012. Uttalanden finns i vårt nyhetsarkiv.

Riksdagsledamöter (C, M) möter bybor som riskerar att tvångsflyttas p g a ett dammbygge.

Riksdagsledamöter (C, M) möter bybor som riskerar att tvångsflyttas p g a ett dammbygge.

  • Vi förmedlar kontakt mellan svenska politiker/tjänstemän och representanter för Burmas demokratirörelse och det burmesiska civilsamhället; möten har ordnats i Stockholm, Thailand och i Burma.
  • Vi tryckte på för ett svenskt stöd till förslaget om en FN-ledd kommission för att utreda brott mot mänskligheten och krigsbrott i Burma.
  • Vi har briefat Reinfeldts stab om MR-läget i Burma inför statsministerns besök och uppmanat Reinfeldt att ta upp pågående människorättskränkningar med Burmas makthavare.
  • Vi har lämnat input till Sida angående svenskt utvecklingssamarbete med Burma; bl. a. har vi lyft fram vikten av att stödja demokratisering nerifrån genom att främja granskande och folkbildande krafter i det burmesiska civila samhället.
  • Vi har försett riksdagsledamöter med underlag till motioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.