Stoppa MR-brotten i Burma!

Att hålla samvetsfångar är ett gravt MR-brott. Gunilla Carlsson med den f d samvetsfången Min Min i Almedalen, 2011.

Att hålla samvetsfångar är ett MR-brott. Den f d samvetsfången Min Min med Gunilla Carlsson i Almedalen, 2011.

Svenska Burmakommittén jobbade under 2011 och 2012 med att sätta fokus på alla de brott mot de mänskliga rättigheterna som förekommer i Burma, med kampanjen Stoppa MR-brotten i Burma! Vi ville uppmärksamma problemen med tvångsförflyttning, tortyr, sexuellt våld, användandet av barnsoldater med mera, som har plågat Burma under årtionden och som ännu inte ser ut att få ett stopp, trots vissa reformer och öppningar i landet.

Genom ett trettiotal utåtriktade evenemang ville vi bl. a. annat uppmärksamma övergrepp mot civila i den konfliktdrabbade delstaten Kachin, religiös diskriminering i Chinstaten och det etniska våldet i Rakhinestaten. Vi gästades av ledande burmesiska demokratiförkämpar som Dr Thaung Htun från den f d exilregeringen; Bo Kyi, f d politisk fånge och grundare av Assistance Association for Political Prisoners; och Khin Ohmar, framstående aktivist från 88 generationen.

Fullsatt när Irrawaddys chefredaktör Aung Zaw talar. Den kända exilmedieportalen har nu flyttat in i Burma.

Fullsatt när Irrawaddys chefredaktör Aung Zaw talar. Den kända exilmedieportalen har nu flyttat in i Burma.

Genom mediemedverkan nådde projektet ett hundratusental svenskar. Vi har även aktivt sökt påverka svenska politiker och tjänstemän till att föra en politik som främjar de mänskliga rättigheterna i Burma.

Till vänster kan du hitta referat från några av de seminarier vi själva arrangerade och annat smått och gott.

Kampanjen finansierades av Forum Syd,medlemsavgifter och gåvor. Ett stort tack till alla våra medlemmar som möjliggör vårt arbete för ett friare Burma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.