Seminarium: The Democracy Paradox

SeminariedeltagarnaJan Nordlander, Zoya Phan och Aung Htoo talade på seminarium i Riksdagen om det kommande valet i Burma.

Den 6 oktober anordnade Svenska Burmakommittén och Riksdagens Burmanätverk  tillsammans med Dag Hammarskjöldfonden och Utrikespolitiska Institutet ett seminarium om det kommande valet i Burma: The Democracy Paradox – why Burma’s democracy activists are opposing the 2010 elections. Huvudtalare var Zoya Phan, internationell koordinator för Burma Campaign UK och etnisk Karen. Zoya beskrev det repressiva läget i Burma inför valet med fortsatta förföljelser av de etniska minoriteterna och fängslandet av oppositionella. En stor del av den demokratiska oppositionen i Burma bojkottar valet och Zoya Phan menade att omvärlden måste se bortom valet den 7 november och jobba för verklig förändring i Burma.

– Valet den 7 november kommer inte förändra någoting. Det är dags att gå vidare, sa hon.

panelen

Karin Strandås, ordförande i Svenska Burmakommittén, ledde samtalet i Riksdagen.

Aung Htoo, jurist och generalsekreterare för Burma Lawyer’s Council och baserad i Sverige, backade upp Zoyas ståndpunkter och gick igenom den konstitution som kommer att träda i kraft efter valet. På punkt efter punkt visade Aung Htoo att konstitutionen inte kommer bana vägen för en demokratisk förändring i Burma, utan att den tvärtom cementerar militärstyret.

Jan Nordlander, tidigare svensk ambassadör både i Burma och för mänskliga rättigheter, bekräftade de tidigare talarnas skepsis inför valet i Burma, och framhöll att de varken kommer vara fria eller rättvisa. Han konstaterade också att mycket av den internationella politiken gentemot Burma varit misslyckad, och menade att det finns främst tre aktörer som kan ha ett reellt inflytande på händelserna i Burma; USA, Kina och Indien. Här fick han mothugg av de båda andra panelisterna, som hävdade att både Sverige och EU kan och bör göra mer.

– Sverige kan ha inflytande om Sverige beslutar sig för att leda och ta kommandot, menad Aung Htoo. Man kan påverka både sina nordiska grannländer och i förlägningen EU.

Zoya Phan höll med.

– Sveriges röst saknas i hög grad när det gäller Burma, sa hon.

Aung Htoo

Aung Htoo samtalar med Jan Nordlander. I bakgrunden Zoya Phan tillsammans med Olle Thorell från Riksdagens Burmanätverk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.