Tidigare kampanjer

Här kan du få information om kampanjer som Svenska Burmakommittén genomfört och som nu är avslutade.

2011-12: Stoppa människorättsbrotten i Burma!

Under 2011 och 2012 fokuserade vi en stor del av vårt arbete på att informera om MR-brott i Burma och med att påverka beslutsfattare i Sverige och EU att sätta tryck på regimen i Naypyidaw att ta tag i den straffrihet som råder i landet. Vi lyfte frågor som tvångsförflyttningar och interna flyktingar, sexuellt våld och tortyr, och hur problemen i Burma spiller över landets gränser och skapar enorma migrations- och flyktingströmmar inom regionen. Läs mer om kampanjen här.

2010: Burmas ofria val

bojkotta

Under 2010 fokuserade Svenska Burmakommittén mycket av vårt arbete på att uppmärksamma under vilka djupt odemokratiska former som det så kallade valet i Burma hölls i november. Vi jobbade även med att få till ett tydligt svenskt avståndstagande från detta ”val”. Under kampanjen anordnade vi flertalet seminarier, skrev debattartiklar och hade diverse möten med politiker och tjänstemän. Vår dåvarnade ordförande Karin Strandås gjorde många mediaframträdanden, där hon berättade om problemen med valet och hur den burmesiska demokratirörelsen ställde sig till processen.

Läs mer om kampanjen här.

2009: Global kampanj för Burmas politiska fångar

u-tezaFredagen den 13 mars lanserades den globala kampanjen Free Burma’s Political Prisoners Now! Tillsammans med den burmesiska demokratirörelsen och solidaritetsgrupper runt om i världen vill vi i Svenska Burmakommittén öka omvärldens engagemang för Burmas politiska fångar.

Nästan 700 000 människor har skrivit under ett upprop till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon med kravet att han agerar för att de politiska fångarna släpps. Kampanjen har varit mycket framgångsrik på så sätt att många av världens ledare har krävt att de politiska fångarna ska släppas och skärpt tonen i frågan gentemot Burmas regim. Här i Sverige har frågan varit uppe för diskussion i Sveriges riksdag och företrädare för regeringen har gjort uttalanden i linje med kampanjens krav om att alla politiska fångar måste släppas.

Läs mer om kampanjen på vår särskilda kampanjsida.

2009: Burmesiska migrantarbetare i Thailand

För många svenskar känns Burma främmande och avlägset. Men faktum är att många genom sina resor till Thailand indirekt kommer i kontakt med förtrycket i Burma.

Turistsäsongen i Thailand är åter i full gång. Likt de senaste åren planerar hundratusentals svenskar att fly vinterns mörker för sol och värme på någon av Thailands paradisiska stränder. Varje år flyr också hundratusentals burmeser till Thailand från förtrycket i Burma. De söker arbete och ett drägligare liv i grannlandet, men sällan infrias deras förhoppningar. I stället möts de av en omänsklig verklighet.

Thailand - ett paradis för alla? Foto: Karin Strandås
Thailand – ett paradis för alla? Foto: Karin Strandås

Svenska Burmakommittén vill öka medvetenheten om deras villkor. Den billiga semestern har ett pris, och svenska turister och researrangörer bör informera sig om situationen samt agera för ett mer etiskt resande till Thailand. Det krävs internationellt tryck, bland annat genom fackföreningar, för att förbättra villkoren för migrantarbetarna i Thailand.

Läs mer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.