Referat: Gränslandet Burma

Burmas etniska konflikter och flyktingarnas situation

Längs den thailändska gränsen lever fler än 130 000 burmesiska flyktingar i läger. På andra sidan, i sydöstra Burma, lever ytterligare 400 000 personer som internflyktingar.  The Border Consortium (TBC) har i snart tre decennier verkat till stöd för dessa människor och är en av de främsta humanitära organisationerna som jobbar med Burma. Den 6 februari 2013 anordnade Burmakommittén och Diakonia ett seminarium med Sally Thompson, chef på TBC.

Thompson

– För första gången finns något som helst hopp om ett framtida återvändande för dessa flyktingar, sa Sally Thompson som jobbat på TBC i 20 år.

Däremot är det alldeles för tidigt att återvända i nuläget betonade Thompson, något som även UNHCR och Burmas regering är överrens om. I sydöstra Burma råder bräckliga eldupphör och en politisk lösning på konflikterna mellan centralmakten och etniska grupper återstår att få till stånd. Burmas regering prioriterar ekonomisk utveckling i de etniska gränsområdena och vill skjuta upp politiska diskussioner. Dock har etniska grupper länge krävt en uppgörelse om bland annat minoritetsrättigheter och deras självbestämmanderätt.

– Många, inklusive centralmakten själva, underskattar hur viktigt det är för minoritetsgrupper att få lika rättigheter, sa Thompson. De här känslorna är djupt rotade, liksom viljan att vara inkluderad i beslut som rör dem – se exempelvis reaktionerna på Världsbankens Burmaprojekt och Norges fredsinitiativ.

Amb. Nordlander

Eldupphörsavtalen i sydöstra Burma har inneburit mindre attacker och varit betydelsefulla för internflyktingar i området. Under 2012 nåddes ett sådant avtal med KNU, en av landets största rebellgrupper, efter 60 år av konflikt. Att vapenstilleståndet brutits i Kachinstaten i norr var dock oroväckande och hotade fredsprocesser i övriga Burma.

Seminariet inleddes av Jan Nordlander, styrelseledamot på The Border Consortium och tidigare Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter.

Eventet finansierades av Diakonia och Forum Syd och är en del av SBK:s informationsprojekt ”Burma i förändring.” 36 personer deltog.

myawaddyBurma sett från Thailand. Foto: Svenska Burmakommittén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.