19 dec Pressmeddelande: Arresterade burmesiska journalister fortfarande försvunna efter en vecka – visar att kontrollen av medier hårdnar i Burma

Pressmeddelande 19 december, 2017

image

Photos courtesy of Thet Oo Maung (also known as Wa Lone) and Kyaw Soe Oo/Facebook

I tisdags förra veckan greps två journalister som arbetar för nyhetsbyrån Reuters i Burma. En vecka senare är det fortfarande oklart var de befinner sig. Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo, som arbetat med att undersöka militärens angrepp mot rohingyer i delstaten Rakhine, anklagas för att inneha dokument om militärens operationer och för planer på att ”sända viktig säkerhetsinformation om säkerhetsstyrkor i Rakhine till utländska byråer” enligt ett uttalande från informationsministeriet. De riskerar åtal under sekretesslagen (Official Secrets Act) där maxstraffet uppgår till 14 års fängelse. Enligt en sammanställning av den burmesiska tidningen Irrawaddy uppgår antalet arresterade journalister nu till 11 bara i år. Till detta kommer ett stort antal människorättsaktivister.

– Det är mycket oroande att de båda journalisterna grips för att de bevakar militärens kränkningar mot rohingyer. Det visar tydligt att fri granskning inte tolereras och att Burma trots regeringsskiftet är en fientlig plats för journalister och människorättsförsvarare, säger Svenska Burmakommitténs verksamhetschef Kristina Jelmin.

Gripandet är endast ett i mängden av uppmärksammade gripanden under det senaste året av journalister, människorättskämpar och personer som utrycker obekväma åsikter. Trots regeringsskiftet fortsätter myndigheterna att använda sig av repressiva och i många fall föråldrade lagar. Arresteringarna har återigen ökat sedan regeringsskiftet vilket visar på en oroande trend för pressfriheten. Förutom den nu aktuella sekretesslagstiftningen har artikel 66(d) som rör ärekränkning och förtal i telekommunikationslagen ofta använts för att straffa dem som uttrycker sig kritiskt mot militären eller regeringen, inte minst på internet.

Den NLD-ledda regeringen med Aung San Suu Kyi i spetsen har möjlighet att avskaffa repressiva lagar och det är anmärkningsvärt att man inte har gjort det drygt ett och ett halvt år efter regeringsskiftet. Människorättsorganisationer i och utanför landet rapporterar om ett allt hårdare klimat för dem som uttrycker kritik mot militären eller regeringen i Burma. Det utrymme för politisk debatt och kritik som öppnades efter att militären lämnade ifrån sig makten har på senare tid åter krympt. Våra samarbetsorganisationer i landet vittnar om att det under den nya regeringen återigen blivit allt svårare att verka på ett oberoende sätt, särskilt om arbetet rör mänskliga rättigheter.

Svenska Burmakommittén följer ärendet och uppmanar Sveriges regering, som genom Sida är en stor finansiär av fri media i Burma, att sätta press på Burmas regering för att reformera lagstiftningen i enlighet med internationell praxis och omedelbart frige alla politiska fångar.

Kontakta oss

Publicerad i Nyheter, Pressmeddelanden